Vattenstart

Vattenstart är ett projekt som vi är stolta över! År 2020 organiserar vi en simskola för asylsökande vuxna i Stockholm. Projektet finansieras av Länsstyrelsen Stockholm. Lektionerna är gratis för asylsökande!

Vårt mål i projektet är att lära asylsökande att simma och att lära dem om öppetvattensäkerhet. Stockholm är omgivet av vatten. Vattenaktiviteter samt simning är en stort del av livet för den lokala befolkningen. Bada, paddla kajak, segla, ta färjan till skärgården på sommaren och åka skridskor på vintern är naturligt för svenskarna. För vuxna nyanlända, som oftast aldrig bott i närhet av vatten eller inte har fått möjlighet att lära sig på grund av kön eller religion, är såna aktiviteter begränsade och i värsta fall livsfarliga. Våra primära mål är att göra simning och vattenaktiviteterna tillgängliga för alla och förebygga drunkning för folk i vår målgrupp och deras barn.

Vår verksamhet innefattar simkurser och utbildning i vattensäkerhet och livräddning för asylsökande. Genom att delta i våra kurser börjar integrationen i nya samhället. Våra studenter får inte bara lära sig viktiga kunskaper som simning och vattenvana, utan får också träffa andra människor med gemensamma intressen, får nya kompisar och kontakter, förbättra sin hälsa och skapa forutsättningar för en lyckad integration i samhället.

Våra simningskurser brukar pågå 8 veckor. Våra grupper är små och våra tränare är professionella. Deltagare får möjlighet att lära sig nya färdigheter i vänlig och trevlig miljö. Vi hjälper våra studenter att börja använda svenska språket i lättsam atmosfär.

De bästa studenterna har möjligheter till anställning som assistenter efter avklarad utbilding. Vi introducerade detta system 2019 och några av våra studenter med asylsökande bakgrund arbetar fortfarande i vår förening samt i andra simklubbar. Man kan läsa mer om våra stundenters suce här.

År 2020 fokuserade vi på öppetvattensäkerhet. Därför gemonförde vi aktiviteter i öppet vatten! Våra studenter fick uppleva att simma i sjön i en vådräkt och fick viktiga kunskap om livvrädning och grunderna för säkert beteende på öppet vatten. Se vår film nedan!

Vår verksamhet innefattar simkurser för asylsökande från 16 år.

Vi har regelbundna gruppkurser under året. Det finns inga tillgängliga kurser just nu. Kontakta oss om du är intresserad — vi sätter gärna upp dig på väntelistan!

VIKTIGT: När du registrerar dig, skriv ditt LMA kort nummer eller annat bevis att du är asylsökande.

Vi deltar i TIA Stockholm (Tidiga insatser för asylsökande personer) med Vattenstart projekt. I samarbete med